Blog – Belasting van paarden

Belasting van paarden

28 augustus 2018

Regelmatig krijg ik de vraag of het coachen niet te belastend is voor de paarden. In dit blogbericht wil ik daar graag even bij stilstaan. Er valt namelijk wel wat voor te zeggen. De paarden leveren immers heel wat werk voor ons. Het is aan ons om in ruil hiervoor hun grenzen goed te bewaken.

Verwerkingstijd

Wie zelf al eens een coachingssessie met paarden ervaren heeft, weet dat dit van jezelf heel wat werk vraagt. We komen dingen tegen in onszelf die we al ver weggestopt hadden. Deze zaken naar boven brengen kost ons energie. Het verwerken van wat er allemaal in een sessie gebeurt vraagt dan ook tijd. Gemiddeld kan het zo’n twee weken duren voordat alles verwerkt is. Dat is best een lange tijd waarbij het belangrijk is goed te luisteren naar je eigen lichaam en jezelf rust te gunnen als dit nodig is. Wil je na een sessie de hele dag op de zetel gaan liggen, doe dat dan ook!

Als mensen er zo lang over doen, hoe zit het dan met paarden? De paarden verrichten ook heel wat werk tijdens een coachingssessie, toch? Klopt! Ze worden vaak helemaal mee in het thema gezogen en staan letterlijk in de energie van de coachee. Ik kan aan mijn paarden goed zien wanneer deze energie te zwaar voor ze wordt. Mika geeft dit bijvoorbeeld erg goed aan. Mika is een paard dat je zou kunnen omschrijven als “hoogsensitief”. In tegenstelling tot veel mensen, weet hij heel goed hoe hij met deze kwaliteiten moet omgaan en blinkt hij uit in het stellen van grenzen. Wanneer het voor hem te zwaar wordt, zal hij nog één keer zijn boodschap duidelijk overbrengen. Daarna moet je bij hem niet meer aankomen. Hij wandelt dan zelf weg en zoekt een rustig plekje om even te ‘ontladen’. De oren plat in zijn nek zijn dan een goede indicatie dat je hem even met rust moet laten.

Gelukkig zijn de situaties waar het voor het paard te zwaar wordt eerder de uitzonderingen. Paarden zijn namelijk echte meesters in het managen van energie, zowel die van zichzelf als die van anderen. Vervolgens kunnen zij dit ook makkelijk los laten. Dit is voor hun overleven ook altijd nodig geweest. Een paard dat opgeschrikt wordt door een roofdier en op het nippertje weet te ontsnappen, zal na diens vlucht nog even staan ‘shaken’. Hiermee laten ze alles los om daarna weer rustig verder te kunnen gaan. Wij mensen kunnen hier nog veel van leren. Ikzelf zou in dezelfde situatie waarschijnlijk nog een hele week niet durven bewegen van angst.

In het algemeen kan een paard de belasting van een coaching dus heel goed aan. Doorgaans verwerkt een paard dit alles erg snel, gemiddeld kan het een half uurtje tot een uurtje duren voordat een paard een coaching verwerkt heeft. Afhankelijk van hoe zwaar het thema was, gaat dit soms minder vlot.

Natuurlijke beweging

Er zijn een aantal zaken die paarden zelf doen om los te laten zoals: zuchten, geeuwen, rollen, mesten en bewegen. Daarnaast kunnen wij hen hier ook op verschillende manieren bij helpen.
Wat ik zelf altijd doe in een coaching is de sessie duidelijk afsluiten. Ik laat de coachee naar het paard gaan en deze bedanken. Hiermee is de sessie afgerond en krijgt het paard het signaal dat het klaar is en deze terug zijn eigen ding kan gaan doen. In de meeste situaties is het vervolgens voldoende om het paard na zijn coaching wat tijd te gunnen om zelf alles te verwerken en los te laten.

Er zijn echter sessies die ook bij onze paarden erg “in de kleren” kruipen. Dan is het vaak nodig om hen wat extra op weg te helpen. Een heel simpel trucje is om je paard in beweging te zetten. Je paard longeren kan hen dus helpen om los te laten. Dit helpt overigens bij ons ook prima! Denk maar eens aan hoeveel deugd het kan doen om te gaan sporten. 

Ik probeer mijn paarden altijd spelenderwijs aan het werk te zetten in zo’n situaties, zo blijft ook het stukje bewegen voor hen leuk. Toen we deze zomer met een hittegolf te maken kregen, ben ik een keer gaan zwemmen met Lena. Zij had op eigen initiatief erg actief mee deelgenomen aan een meditatie. Nadien ging ze steeds maar opnieuw liggen. Om haar te helpen zijn we in vlotte pas naar een vijver dichtbij gewandeld. Daar mocht ze vervolgens genieten van het koele water. Conclusie: nadien weer een heel blije Appaloosa!

Energie

Naast beweging kan je je paard ook op energetisch vlak helpen. Tijdens een coaching ontstaat er een energetisch veld waar het paard deel van gaat uitmaken. Om nadien te zorgen dat het paard terug in zijn eigen energie komt en die van anderen kan loslaten, kun je je paard afstrijken. Concreet houdt dit in dat je over zijn hele lichaam, met stevige druk, de energie eraf wrijft. Let hierbij goed op dat je niet je eigen energie erin gaat wrijven, dan help je je paard namelijk niet verder maar krijgt deze net met al jouw issues te maken. Ben je niet op de hoogte van deze techniek dan vraag je best even hulp aan een expert.

Healing

In uitzonderlijke gevallen is ook het afstrijken soms niet genoeg. Ik heb dit wel eens meegemaakt bij uitzonderlijk zware thema’s of coachings in groepen waarna het paard zich afsloot en duidelijk aangaf: “genoeg”. Het is belangrijk om naar deze signalen te luisteren en je paard dan rust te gunnen. Ga dan ook eens bij jezelf na hoe jij erbij staat, dit levert vaak interessante inzichten op. Het kan dan zomaar ook plots een spiegeling van jezelf zijn. Paarden die erg in de energie van hun eigenaar zitten, kunnen namelijk diens “kwaaltjes” ook gaan overnemen. Ook voor hen is het dus fijn om hier af en toe naar te kijken.

Dan kan je je paard verder helpen door op diens chakra’s healing te geven. Paarden vinden dit vaak erg fijn en gaan tijdens de behandeling bijvoorbeeld ook geeuwen om extra los te kunnen laten. Na een tijdje weten paarden ook goed wat je aan het doen bent. Cat komt soms helemaal uit de weide gewandeld om mij te vragen haar even te helpen. De chakra healing is een erg fijne techniek die niet moeilijk is om aan te leren, je moet vooral leren ‘voelen’. Heb jij interesse om dit aan te leren, ga dan op zoek naar een expert op dit vlak. Zij helpen je graag verder!

Met dank aan Natasja van de Vrede, Your Inner Peace