De wetenschap achter paardencoaching, en daar voorbij…

Blog artikel: De wetenschap achter paardencoaching, en daar voorbij.

Hoe werkt dat eigenlijk, Liesanne, dat coachen met paarden?
En waarom paarden en geen hamsters?
En geloof je dat dan allemaal, wat de paarden ‘vertellen’?

Hierboven een greep uit de vragen die ik regelmatig krijg over mijn vakgebied als paardencoach. Het is voor mij vaak een uitdaging om op dit soort vragen een beknopt antwoord te geven. In deze blog volgt dan ook een iets uitgebreider antwoord, waarin ik zo volledig mogelijk probeer te zijn. De wetenschap is immers nog volop bezig met het onderzoeken naar waarom deze methode zo’n groot succes is. Praktijkervaring heeft ons immers al meermaals getoond dat met paardencoaching mooie resultaten behaald kunnen worden.

Waarom en hoe werkt paardencoaching?

Om te beginnen neem ik je even mee op uitstapje naar de biologie en ethologie van het paard. Dit is namelijk voor mij echt de basis van “waarom” paardencoaching werkt. 

Paarden zijn zowel prooidieren als vluchtdieren. Het zijn ook erg sociale dieren, en dat laatste is nog niet zo bekend bij het grote publiek. 

Als prooidier is het erg belangrijk dat een paard veranderingen in de omgeving snel kan oppikken. Wanneer één paard in de kudde iets opmerkt, is het van levensbelang om dit ook snel door te spelen naar de andere paarden. Enkel zo kan er snel gereageerd worden. Pas later komt het denken aan bod. Je zou maar twijfelen over of er een tijger of slak in de bosjes zit… 

 

Vanuit hun biologie zijn paarden dan ook zeer goede observators en waarnemers. Ze nemen de kleinste verschillen waar in hun omgeving. Ze nemen ook veel details waar bij mensen en reageren daar vervolgens op. Van kleine verschuivingen in gezichtsuitdrukking en houding tot zelfs het opmerken van je hartslag. 

Wist je bijvoorbeeld dat in een kudde paarden de hartslagen synchroon én coherent lopen? Dit heeft te maken met het grote elektromagnetische veld van het paardenhart. 

Het HeartMath Institute heeft hier in de jaren 90 onderzoek naar gedaan.  Zij hebben aangetoond dat het hart een intelligentie op zich is. Dit concept is in sommige spirituele culturen al een tijdje bekend is, maar zo werkt het met de wetenschap… dat loopt altijd net een beetje achter.  

De onderzoekers hebben aangetoond dat het hart een intelligentie is die onze hersenen overstijgt. Ons hart heeft 40.000 neuronen, waardoor het in staat is om onafhankelijk te ‘voelen’, informatie naar andere delen van ons lichaam te sturen en beslissingen te nemen. Het hart heeft zelfs een geheugen. 

Mindblowing vind ik dit. 

Hartcoherentie en paarden

Ons hart heeft ook een eigen elektromagnetisch veld. In eenvoudige taal is dit ‘onzichtbare energie’ die gegenereerd wordt door de elektrische activiteit van het hart. 

Het elektromagnetische veld van een menselijk hart wordt geschat op 2,5-3 meter (want daar stopte het bereik van de metingen van de apparatuur). Het elektromagnetische veld van het hart van een paard is tot 5 keer groter dan dat van een mens. Daarmee kun je ook besluiten dat hun hartsintelligentie groter is dan de onze. Indrukwekkend hé. 

Het is dus absoluut niet verwonderlijk dat een paard jouw intentie altijd haarfijn aanvoelt. 

Wanneer we in de nabijheid van een paard zijn, kan diens elektromagnetische veld ons beïnvloeden. Dat komt doordat de energie van het paard resoneert met ons eigen energieveld. Er ontstaat een “onzichtbare” interactie. Er wordt hier op onbewust niveau een schat aan informatie uitgewisseld tussen mens en paard.

Het klopt dus helemaal wanneer mensen zeggen dat ze zich anders voelen, rustiger voelen, wanneer ze in de buurt van een paard zijn. 

De interactie tussen het elektromagnetische veld (van het hart) van paard en mens, heeft meerdere positieve effecten op ons zenuwstelsel. Het kan helpen om onze hartslag te verlagen, de ademhaling beter te reguleren, … Het geeft een gevoel van ontspanning, kalmte en welzijn. En dat zorgt er dan weer voor dat je je veel beter op je gemak voelt wanneer je naar je eigen proces kijkt. Dit is vaak erg lastig, spannend en soms zelfs echt bedreigend voor ons onderbewustzijn. De aanwezigheid van paarden kan dus helpen om ons lichaam de nodige veiligheid te bieden.

 

 

Een ander onderzoek dat volgens mij het vernoemen waard is, is dat naar het sociale aspect van paarden. Het wordt steeds duidelijker dat paarden enorm sociale dieren zijn. In sommige landen is het bijvoorbeeld absoluut verboden om een paard alleen te houden en moet het altijd toegang hebben tot leeftijdsgenoten. En dat is niet zonder reden. 

Een paard mag niet onderdoen voor een chimpansee, een dier dat ook bekend staat als zeer sociaal.
Hoewel een paard subtielere gezichtsuitdrukkingen heeft dan een chimpansee, communiceren zij continu met elkaar.  Een goede paardencoach of paardeneigenaar weet dit al. Hij/zij weet dat de stand van een oog of oor een groot verschil maakt en ziet het ook als een rimpel of frons net even wat anders is. Wat het nog interessanter maakt, is dat uit onderzoek inmiddels ook is gebleken dat paarden het verschil weten tussen een blij mensengezicht en een boos mensengezicht. Dankzij dit onderzoek weten we dat paarden emoties kunnen leren herkennen bij een andere diersoort zoals de mens. Fascinerend!

Het moet dus duidelijk zijn dat het werkt.
Dat coachen met paarden.

In aanwezigheid van een paard nemen onze bloeddruk en cortisol af en maken we het gelukshormoon aan. Het geeft ons een meer ontspannen gevoel en dat helpt enorm als je met een coach of therapeut aan moeilijke en pijnlijke onderwerpen werkt. Het vergroot je ‘window of tolerance’, ofwel datgene wat je op een comfortabele manier aankunt. Deze zone strekken is nodig bij coaching of therapie. Bij paardencoaching gebeurt dit allemaal net wat sneller dan bij “klassieke” coaching.

Kan dit ook bij andere dieren? Misschien zou je een onderzoeker van het HeartMath Institute kunnen vragen om het elektromagnetische veld van een hamster te bestuderen, en zouden ze verbazingwekkende resultaten kunnen krijgen. Wie weet…

Ik vind echter dat een paard hierin heel bijzonder is.
Uniek.
Het lijkt bijna alsof het hun collectieve zielsmissie is om ons, mensen, te helpen groeien naar een hogere frequentie. Een betere versie van onszelf. Ze leren ons ons hart te openen en meer vanuit het hart te leven, zij weten als geen ander hoe dit moet.

Ik hoop dat je dit een verhelderend en leerzaam blogartikel vond! Heb je vragen of opmerkingen? Of heb je zelf een bijzondere ervaring met paarden gehad? Laat het me gerust weten in een reactie op deze blog.

Liefde,
Liesanne en paard Lena