Paardencoaching

Jezelf (her)ontdekken door middel van coaching, grote stappen zetten met het paard liefdevol aan je zijde.

Paardencoaching

Ik ben Liesanne,

als coach breng ik mensen weer in contact met zichzelf, met hun gevoel. Ik leer mensen dat er nog een hele andere wereld bestaat wanneer je je naar binnen keert: de wereld van je intuïtie.

Door dit samen te mogen doen met de paarden, breng ik de magie weer terug in je leven. Paarden zijn namelijk ideale partners wanneer het gaat over het werken aan jezelf en het doorbreken van blokkades. Een paard voelt haarfijn aan wat er in je leeft en geeft hier uiting aan.

Over “hoe” dat komt, zijn er heel erg veel theoriën. De ene al wetenschappelijker dan de andere. Ik geef hier graag mijn kijk, gekleurd door mijn ervaring als paardencoach.

Naast het feit dat een paard biologisch gezien van nature gebouwd is om een goed observator te zijn (want prooi-en kuddedier), speelt er voor mij ook een groot energetisch stuk mee.
En misschien zit daar wel net de kern van waarom paardencoaching zo goed werkt. 
Wie een paard in de ogen kijkt, voelt onmiddellijk ontzag.
Voelt ook meteen het mytische en magische wat over een paard heen hangt. Ze pikken niet enkel fysiek haarfijn op wat er in je leeft, maar hebben ook gevoel voor de emoties en energie om je heen. Ze kunnen erg makkelijk het systemische veld aanvoelen en zien daar welke tranformatie er wil ontstaan.

Een paard leert ons om zorg te dragen voor onszelf, nodigt uit om inwaarts te keren en te aarden om zo tot het volle besef te komen van onze individuele waarde.


Coachen met Lena, mijn paardenvriendin, brengt me vaak zoveel lager dieper. Ik laat me vaak door haar leiden, luister en kijk naar wat zij aangeeft. Zo ontstaan er altijd de meest mooie, bijna magische dingen die transformatie mogelijk maken.

Hoe ziet een sessie eruit?

Een coachingssessie is altijd uniek. Samen bekijken we de coachvraag die je inbrengt. Persoonlijke of professionele vraagstukken kunnen aan bod komen. Coaching kan echter ook wanneer je wil doorgroeien in je persoonlijke ontwikkeling en op zoek bent naar de beste versie van jezelf. We gaan vervolgens op zoek naar wat achterliggend is aan je vraag en zetten de situatie uit bij de paarden. We staan stil bij wat de paarden aangeven en leggen de transfer naar het dagelijkse leven.Verhaal uit de praktijk

Laura komt voor de eerste keer langs. Ze vindt het een beetje spannend, heeft weinig ervaring met paarden en weet niet goed wat ze moet verwachten. Nadat we Lena uit de weide gehaald hebben en een poetsbeurt gegeven hebben, wandelen we richting piste.
Daar aangekomen, maak ik het touw van Lena los. Lena wandelt rustig naar de rand van de piste, waar ze enkele smakelijke plukjes gras vindt.

Laura lijkt nog wat onwennig. Ik besluit dus eerst een grondingsoefening met haar te doen, om helemaal in het hier en nu te komen en om tot rust te komen. We hebben de oefening bijna afgerond wanneer Lena plots onze kant op wandelt. Op enkele meters van Laura gaat Lena plots liggen. Ik zie Laura grote ogen trekken wanneer Lena begint te rollen. Bijna meteen komen bij Laura de tranen naar boven. Ik geef haar de tijd en ruimte om dit te doorvoelen en vraag nadien nog even verder door. Zo ontdekt Laura dat ze heel erg moe is, ze heeft zo lang haar gevoelens en emoties weggestopt en dit weeg op haar. Ze voelt veel goed aan, maar door negatieve reacties uit haar omgeving durft ze er niet meer op te vertrouwen.
“Wauw,” zegt Laura “bijzonder! Ik besefte niet dat dit zo zwaar op me lag. Toen ik Lena zag rollen kwam het allemaal los.” Lena komt gedurende de sessie nog een paar keer liefdevol bij Laura staan om haar erop te wijzen wanneer Laura uit angst naar haar hoofd schiet. Ze helpt haar vervolgens weer zachtjes om toegang te krijgen tot haar gevoel en hier weer vertrouwt mee te raken. 

1-op-1 coaching

Getuigenissen

Waarom paardencoaching?

– Je voelt je futloos, leeggezogen, je zit niet goed in je vel en vraagt je af hoe dit komt.

– Je wil even bewust uit de drukte van alledag stappen, weg uit de stress en het liefst van al wil je leren hoe je dit blijvend kan doen.

– Je loopt altijd tegen bepaalde dingen aan en krijgt er geen vat op hoe dit te doorbreken.

– Je wil je eigen grenzen beter leren stellen, je wil sterker in je schoenen staan.

– Je wil werken aan bepaalde vaardigheden, zoals assertiviteit of leiderschap. Je wil hierin groeien op een leuke en efficiënte manier.

– Je bent hoogsensitief en wil dit omzetten naar een talent in plaats van een belemmering.

– Je zit met een concrete vraag waarover je graag wil sparren of wat objectieve feedback wil.

– Je ervaart heel wat veranderingen in je leven en kunt wel wat hulp gebruiken om hiermee om te gaan.

Herken je jezelf in één of meer van bovenstaande situaties? Dan is paardencoaching wellicht iets voor jou.

Lena, weet altijd de juiste snaar te raken.

Lena kwam op een onverwacht moment weer op mijn pad. Ik kende haar al een tijdje, van op een afstandje.
Ze was in de periode dat ik als bijrijder op een stal kwam, een paard “out of my league”. We waren beide nog te “groen” achter onze oren, om aan elkaar iets te hebben.
Ik keek regelmatig wel met ontzag naar hoe andere mensen haar reden en met haar omgingen en had meteen veel respect voor deze vurige dame. 

Door omstandigheden kwam Lena bij een andere eigenaar terecht en er volgden 2 jaren waarin we elk onze eigen weg gingen. Ik groeide in het werken met en voor paarden en sloeg ook het pad in van paardencoach.

Het verlangen naar een eigen paard werd hierdoor nog groter. In mijn kenniskringen gaf ik zo te kennen stilletjes aan op zoek te zijn naar een eigen paardje. En zo kwam plots Lena weer op mijn pad.
Het koppel waar zij terecht was gekomen ging scheiden en Lena moest met spoed verkocht worden. Ik kreeg eveneens te horen dat het met Lena niet zo goed ging, ze was heel wat afgevallen en had erg veel stress. Ik besloot haar een tijdje op proef te nemen, zodat we elkaar wat beter konden leren kennen.
Moest het uiteindelijk toch niet klikken tussen ons, dan zou ik haar op zijn minst wat rust hebben kunnen geven in deze voor haar woelige periode.

 

Lena, de vurige dame die ik leerde kennen, was ondanks de stress nog steeds erg vurig. Ik leerde echter ook haar grote hart kennen en de wens die daarin lag om gezien te worden. Ik denk dat we elkaar daarin zijn tegengekomen. Ik zag haar en zij zag mij, voor wie we écht zijn. We groeiden naar elkaar toe en leerden om op elkaar te vertrouwen. Lena helpt sindsdien graag mee met de coachings. Het geeft haar een enorme voldoening om, zoals ze het zelf zou zeggen, zaadjes te planten bij de mensen. Zaadjes die we liefde geven zodat ze op een dag mogen ontkiemen en er zo mee voor zorgen dat iemand zijn of haar dromen kan gaan waar maken.

Paardencoaching iets voor jou?

 Ben je nog niet helemaal zeker of deze vorm van coaching jou kan helpen? Of heb je nog twijfels hoe het contact zal zijn?
Je bent steeds welkom voor een
vrijblijvend kennismakingsgesprek, per telefoon of op locatie, waarin ik samen met jou de tijd neem om je vragen te doorlopen.

Daarnaast organiseer ik ook regelmatig kennismakingsworkshops waarin je al eens kan komen proeven, ervaren en ontdekken of deze manier van werken bij jou past.

Zit je nog met vragen?

Geen probleem. Er komen heel wat mensen bij me langs die geen ervaring hebben met paarden en er zelfs een beetje bang van zijn. Ik help je en geef je het vertrouwen dat je nodig hebt om met de paarden aan de slag te gaan. Zie je het echt niet zitten om bij de paarden te zijn, dan passen we de manier van werken aan. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij wat je doet.

Een paard zal in de eerste plaats reageren op wat zich op dat moment voordoet. Wanneer een paard jou dus eerst negeert, wil dat niet zeggen dat hij jou niet leuk vindt. Er is op dat moment gewoon even iets aan de hand waar het paard op reageert en waarover we in gesprek zullen gaan. Bijna altijd zul je merken dat er aan het einde van een sessie een mooie verbinding ontstaat tussen jou en het paard.

Werken met een groot dier zoals een paard, houdt inderdaad altijd een zeker risico in. Een paard blijft een vluchtdier en kan hierdoor soms onverwachts reageren. We werken echter met paarden die goed in hun vel zitten, in hun vertrouwde omgeving met hun vriendjes in de buurt. De paarden zijn vervolgens ook geselecteerd en geschikt om mee te werken in een coaching. Tot slot kennen coach en paard elkaar door en door. Hierdoor kunnen we de risico’s heel erg klein houden.

Een coachtraject kan gesubsidieerd worden, dmv de VDAB Loopbaancheque. Neem vooraf contact met mij op, om te kijken of jouw vraag hiervoor in aanmerking komt. 

De loopbaancheque maakt het instappen in een traject tot een makkelijke keuze, éen cheque kost je namelijk slechts €40. Elke werknemer én zelfstandige in België heeft elke 6 jaar recht op twee loopbaancheques. De eerste cheque geeft je recht op 4u begeleiding daarna kan je een tweede cheque aanvragen die je nog eens 3u begeleiding oplevert.

 

Basis traject:  4u begeleiding, verdeeld over 2 à 3 sessies + nazorg gesprek.
Met loopbaancheque: €40
Zonder loopbaancheque: € 340

Deep Dive traject: 7u begeleiding, verdeeld over 4 à 5 sessies + nazorg gesprek.
Met loopbaancheque: €80 
Zonder loopbaancheque €595

 

Voor losse sessies wordt er een uurtarief gehanteerd van €85. 

 

 

Heb jij het gevoel dat dit écht voor jou de oplossing is, maar lukt het financieel even niet? Neemt vrijblijvend contact op om te kijken wat er mogelijk is.  

Meer weten over loopbaancoaching? Klik dan hier.

Afbeelding13
Liesanne Boeren - businesspotretten

“The horse knows, he knows if you know, he also knows when you don’t know”. – Ray Hunt